Toekomstvisioen

Weet je wanneer die treinen pas echt overvol worden? Als we met zijn allen 150 jaar worden. En volgens de voorspelling zal dit niet lang meer duren. Mijn bron? Een uitzending van Toekomstmakers (RTL Z, 28 maart 2016). Mijn schrikbeeld? Dat dit nog waar zal blijken te zijn ook. Ik voorzie dat we tegen die tijd superbreinen nodig zullen hebben om nog een enigszins leefbare wereld te creëren. Hoe mensvriendelijk kunnen en gaan we al die oude mensen (onder)houden? Kortom, wie zorgt er voor al die ‘krasse knarren’? Of moeten ze voor zichzelf zorgen? Maar zeg nou zelf, de huidige maatschappij is al totaal niet ingericht op werkende ‘ouderen’. Werkloos 50+ verdwijnt en masse achter de geraniums, niet hip en weggezet als schaamteloze labbekakken.

Het klinkt ook bijna te mooi om waar te zijn. Je wellicht tot je 100e mogen, of nee, moeten omscholen. Misschien wel drie, vier keer in je leven. Helemaal top hoor, ik vind leren het mooiste wat er is. Altijd geroepen dat ik op m’n 80e nog in de collegebanken wil zitten. Maar de realiteit, kom op zeg, al die oude knarrende studenten in de trein erbij. Hoe gaan we die dan weren uit de trein? We kunnen natuurlijk de spits verlengen tot het middaguur en de avondspits vervroegen tot 15u00. Hoewel. Bij nader inzien lijkt het me een beter idee om maar meteen te beginnen met het trainen van ons (super)brein. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. De baby van nu is immers de knarse(tandende) oude knarrende student van de toekomst. Het levert bovendien een mooi nieuw vak op. Laten we het ‘Strategisch Overleven’ noemen.

Smart thinking, introduceren we het per 1 augustus als keuzedeel in het vervolgonderwijs. Zo sluit het direct aan op het door Jet Bussemaker geïntroduceerde ‘Aardbeving Bestendig Bouwen’ in Groningen, nieuw keuzedeel op het mbo. Want, met het vooruitzicht van 2 à 3 miljoen banen die de komende 10 jaar verdwijnen (bron: VPRO Tegenlicht, Het werken van morgen, 22 maart 2015) wordt het sowieso krap op de arbeidsmarkt. Dat wordt knokken. En wie niet sterk is moet slim zijn. Met superfood, de vernieuwde schijf van vijf en in de nabije toekomst, de anti verouderingspil. Dan zijn we niet meer jong, maar denkt ons superbrein ongetwijfeld van wel. Slim. Ach, hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik voorspel, dat het wel los zal lopen met die overvolle trein.

(19 april 2016)